У СУСРЕТ 46.ФИЛМСКИМ СУСРЕТИМА У НИШУ
16.08.2011

Овогодишњи, 46.Филмски сусрети у Нишу, биће одржани од 20-25.августа. Овај Фестивал је јединствена манифестација филмске уметности која искључиво вреднује креативни рад филмских глумаца.

На Фестивалу глумачких остварења домаћег играног филма „Филмским сусретима" у Нишу, биће приказано 10 филмова у званичној конкуренцији и један гостујући филм завршне вечери. Уметнички директор фестивала је Драган Вујкић Вујке, а имена чланова стручног жирија биће саопштена уочи почетка фестивала. Традиционално ће бити уручене и фестивалске награде, а очекује се и значајан број глумаца који ће бити гости фестивала.

Фестивал је почео са радом давне 1966. на иницијативу Удружења филмских глумаца Србије, пројекцијом филмова на летњој позорници у Нишкој тврђави. По први пут су се тада глумци окупили у Нишу да би се дружили и наградили оне који су пружили најбоље креације на филмском платну. До распада Југославије нишки Филмски сусрети су били фестивал глумчких остварења свих република Југославије, а од њеног распада фестивал глумаца Србије.

Сваке године, током последње недеље августа, град Ниш угости читаву глумачку елиту Србије. Симболични гест њихове „владавине" градом током Фестивала је свечано уручивање кључева Града Председнику жирија (то је увек глумица) од стране Градоначелника Ниша, који по пријему кључа узвикује: „Колеге глумци, Тврђава је наша!."

Свакао ко једном дође у Ниш на Филмске сусрете схвати да то и није Фестивал у правом смислу речи, није само такмичење, већ првенствено величанствено дружење глумаца уз срдачну добродошлицу грађана Ниша и околине. То што фестивал има и своје награде, само је жеља организатора да се ода признање глумцима и њиховом раду за остварења, у години одржавања фестивала, која су дали гледаоцима радећи на снимању филмова. Наиме, награде додељују жири састављен од глумца, а ко ће боље оценити рад глумаца него њихове колеге.

На Фестивалу су поред наших глумаца присуствовали и бројни инострани глумци. Најпознатији пар који је био гост Ниша су Ричард Бартон (учествовао у филму „Сутјеска" где је глумио лик Тита) са супругом Елизабет Тејлор; а осим њих и велики број истакнутих глумаца из некадашњих социјалистичких земаља.

Филмски сусрети су увек били и најпосећенији домаћи филмски Фестивал у највећем биоскопу под отвореним небом, на Летњој позорници Нишке тврђаве, која може да прими близу 4.000 гледалаца. Ниш, сваке године широког срца дочека глумце. Живи са њима, на бројним трибинама посвећеним филму, у бројним биоскопским пројекцијама у салама и на отвореном простору, на улици и у кафани, делећи са њима радости дружења током последњих дана лета.

Ова манифестација одржава се у част „Његовог Величанства Глумца". То га издваја од осталих филмских фестивала у свету, јер једино у Нишу глумац није само звезда, већ се он посматра као аутентични стваралац, а његовој креацији приступа као правој уметности.